Mitä tehdä, jos humidorissa on hometta?

Tupakkakuoriaisen lisäksi home on yksi suurimmista humidorissa oleviin sikareihin kohdistuvista uhista. Jos luulet, että sikareihisi on kasvanut hometta, älä hätäänny, saattaa olla kyse vain sikarin ”kukkimisesta”.

Sikarin kukinto proteiiniyhdiste, joka näyttää useimmille ihmisille aivan homeelta, mutta on täysin harmiton ja voidaan poistaa sikarin kääreestä helposti harjalla. Sikarin kukinta voi kuitenkin olla merkki liian kosteasta ilmastosta. Jos kosteuden tasoa ei lasketa, seuraavaksi sikarit voivat homehtua.

Miten homeen tunnistaa? Jokaisella on joskus ollut käsissään pala homeista leipää. Homeisissa sikareissa näkyy samanlaisia merkkejä; harmaanvihreä karvamainen peite, jonka voi myös osin poistaa harjaamalla, mutta joka jättää kuitenkin jälkeensä tahroja. Toisin kuin sikarin kukinto, homeella on pitkällä aikavälillä vaikutuksia myös humidorin puusisustaan. Jos humidorin sisällä on homeisia sikareita, se haisee tunkkaiselta.

Milloin hometta ilmenee? Jos sikareissa on hometta, kosteustaso humidorin sisällä on luultavasti pysynyt viikkoja yli 80 %:ssa. Jos tämä ei ole mitenkään voinut olla mahdollista, on luultavasti kyse sikarin kukinnosta.

Mitä homeelle kuuluu tehdä? Jos olet tunnistanut sikareissasi hometta, sinun täytyy tarkistaa jokainen sikari huolella ja valitettavasti hävittää kaikki vahingoittuneet sikarit. Sikarit, jotka vaikuttavat vahingoittumattomilta tulee tarkistaa huolellisesti seuraavalla humidorin avauskerralla. Vaikka home ei olisi silmämääräisesti vaikuttanut humidorin puuosiin, tulee ne pestä läpikotaisin kuivalla liinalla poistaakseen kaikki mahdolliset homeitiöt. Käytä hiustenkuivainta kaikkien homeen jälkien poistamiseen. Kaikki itiöt kuolevat yli 50 °C lämpötilassa.

Korkealaatuisissa humidoreissa sisäseinät voi hioa hiekkapaperilla.

Tässä kohdassa kannattaa myös tarkistaa kostutusjärjestelmä. Oli sitten kyse sienestä tai akryylipolymeeristä, aktiivisesta tai passiivisesta järjestelmästä, tulee kostutin avata ja puhdistaa huolellisesti. Jos sienessä on mitään homeen jälkiä, se täytyy hävittää ja korvata uudella. Nettikaupastamme voit ostaa akryylipolymeeri vaihtosienen. Vaikka kostuttimen vaurioitumisesta ei olisi näkyviä merkkejä, on silti suositeltavaa vaihtaa kosteuttavat osat (sieni jne.) puhdistaakseen koko kostutusjärjestelmän kunnolla ja pienentääkseen riskiä homeen uudestaan leviämisestä.

Miten homeen aiheuttaneet tekijät voi korjata? Usein kostutusjärjestelmä itsessään on syy homeeseen. Se voi olla joko liian suuri humidoriin tai sikarit ovat voineet olla liian lähellä sitä. Voi olla hyödyllistä hankkia humidorin kokoon ja siellä säilöttävien sikarien määrään sopiva, mieluusti elektroninen, kostutusjärjestelmä. Silloin kosteusasteita ja ilmankiertoa voi säädellä tarkemmin.

Lue myös suosituksemme liian korkealle kosteusasteelle humidorissa.

Mikä on paras kostutusjärjestelmä...


Miksi tulee käyttää ainoastaan...