Mikä on paras tasa säilöä sikareita pitkäkestoisesti?

Viime vuosina mielenkiinto sikarien ikäännyttämiseen ja kypsyttämiseen on kasvanut suuresti. Useat sikarivalmistajat markkinoivat nyt sikareita, jotka ovat kypsyneet monen vuoden ajan, usein rajatuissa erissä. Samoin kuin hyvien viinien, useiden laadukkaiden sikarien pitkäaikainen säilytys vaikuttaa niiden makuun positiivisesti. Tätä prosessia kutsutaan yleisesti ikääntymiseksi. Eri aromeista tulee korostuneempia, mausta harmonisempi ja sikari menettää kaiken ei-toivotun terävyyden. Sikareita ei kuitenkaan tavallisesti ole saatavilla ikääntymisen eri vaiheilla, joten harrastajien täytyy itse järjestää sikarien pitkäaikainen säilytys itselle. Verrattuna nopeasti käytettävien sikarien säilöntään, pitkäaikaiselle säilönnälle suositellaan hieman alempaa 63–70 %:n kosteusastetta. Tämä vähentää riskiä tupakkakuoriaisista ja homeen kehittymisestä humidorin sisälle.

Pitkäaikaiselle säilönnälle on elintärkeää olla erityisesti sikareille suunniteltu elektroninen kostutinjärjestelmä, kuten sikarikaapeissa käytettävät, mutta myös pöytähumidoreille soveltuvat. Ne takaavat tasaisen ilmaston humidorin sisälle säännöllisellä ilmankierrolla, joka estää korkeamman kosteuden kertymistä tiettyihin osiin humidorin sisällä, mikä voi puolestaan johtaa homeen kehittymiseen.

Pitkäaikaisessa säilönnässä sikarit tulee pitää niiden alkuperäisessä pakkauksessa. 50 sikarin laatikot ovat erityisen suosittuja sikarikeräilijöiden keskuudessa. Tiivistetyssä laatikossa sikarit kypsyvät vähitellen ja niiden maut pehmenevät ja syventyvät.

Monia laadukkaita sikareita voi säilöä lähes loputtomiin edellä mainituissa suositelluissa kosteusasteissa. Suurin osa sikareista kokevat positiivisia muutoksia maun saralla vuosien saatossa. On yleisesti suositeltua säilöä sikareita humidorissa 6-12 kuukautta ostopäivän jälkeen. Sikarien niin sanottu ikääntyminen vie vähintään kaksi vuotta.

Oikea kosteusaste humidorin sisällä


Mikä on paras paikka asettaa humidori?