Miten kosteusmittari kalibroidaan?

Ensiksi kannattaa tarkistaa, että kosteusmittarissa on kalibrointitoiminto, sillä joissain analogisissa ja jopa digitaalisissa ei sitä välttämättä ole. Kalibroitavissa analogisissa mittareissa on tavallisesti takapuolella ruuvi, jota käytetään kalibroimiseen. Digitaalisten mittarien kohdalla tulee tarkistaa valmistajan ohjeet. Kuten kappaleessa Minkälainen kosteusmittari on paras? Y37&&> kuvailtiin, analogiset kosteusmittarit ovat herkkiä värinälle ja tulee kalibroida säännöllisin väliajoin.

Seuraavia yleisiä kalibrointitapoja voi käyttää niin analogisiin kuin digitaalisiin mittareihin:

  • Suolametodi: Täytä astia vedellä niin, että pohjalla on noin 5 mm vettä. Tee sitten suolaliuos käyttäen noin 40 g suolaa 100 ml vettä kohden. Aseta lasi suuaukko alaspäin astiaan ja aseta kosteusmittari lasin päälle. Sulje astia ja anna sen olla noin neljä tuntia. On erittäin tärkeää, että lämpötila ei muutu prosessin aikana vaan pysyy 19–21 °C:n välillä. Tästä seuraa 75 %:n suhteellinen kosteus astian sisällä. Seuraavassa vaiheessa tulee toimia hyvin nopeasti. Nosta kosteusmittari käsiisi ja säädä mittarin lukema 75 %:iin välittömästi. Jos lukeman säätäminen kestää liian kauan, se ei ole yhtä tarkka. Mitä kauemmin säätäminen kestää, sitä herkempi kosteusmittarista tulee vaihteluille ja sitä epätarkempi kalibroinnin tulos on.

  • Märkä liina -metodi Seuraava metodi ei ole yhtä tarkka, mutta se on nopeampi ja helpompi kuin suolametodi. Tässä prosessissa viitearvo on 100 %:n suhteellinen kosteus. Se toteutetaan käärimällä märkä liina kosteusmittarin ympärille. Jätä liina paikalleen noin tunniksi ja sen jälkeen säädä mittarin lukema 100 %:iin.

Kuinka pitkäksi aikaa sikarit kuuluu...


Minkälainen kosteusmittari on paras?